Az Óbudai Egyetem elkötelezett a környezetvédelem mellett, így örömmel vesz részt a House Salad Hungary Kft. által vezetett konzorcium munkájában, melynek célja egy új, biológiai úton lebomló vagy újrahasznosítható műanyag csomagolás kifejlesztése.
Az élelmiszeriparban a fóliával történő lezárás, (védőgázzal, vagy anélkül) vagy a nem légmentes dézsmazáras csomagolás használatos napjainkban. A House Salad Hungary Kft., a GreinerPackaging Kft. és az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar közös fejlesztésének eredménye ezt a két technológiát igyekszik ötvözni egy csomagoláson belül úgy, hogy 100%-ban újrahasznosítható és/vagy lebomló anyagból készülő termék jöjjön létre. A termék nem lesz többször használható, így a fókusz az újrahasznosítható és a komposztálható variációkra korlátozódik, kerülve a káros mikroműanyagok és káros vegyületek (dioxin, styrene, polychlorinated biphenyl) használatát. A kutatás során a különböző anyagok tesztelése kiterjed majd a fosszilis és nem fosszilis anyagokra egyaránt. Reményeink szerint a projekt eredményeként megszülető tégely nemcsak az élelmiszeriparban, hanem más területeken is – mint például a vegyipar, szépségipar – alkalmazható lesz.
Projekt azonosítószáma: GINOP_PLUSZ–2.1.1–21–2022-00249
Projekt címe: Új típusú, új zárási technikával ellátott műanyag tégely kutatása, fejlesztése
Megvalósítás időtartama: 2022.03.21 – 2025.03.21.
Megítélt támogatás: 223.849.969 Ft